2016. március 21., hétfő

Ostarai mese

Réges-régen történt, tél ideje volt. A földet hó borította és a fagyos, hideg levegő keménnyé és könyörtelenné tette az időjárást. Fehérség volt mindenütt, amerre a szem ellátott. A világ aludt...
Egy kislány elkóborolt otthonról (ez nagyon rossz gondolat, főleg egy kisgyermektől, de a gyerekek néha csinálnak ilyen dolgokat), és azon kapta magát, hogy egyedül bolyongott az erdőben. Fázott és fáradt volt, és félt. Kétségbeesésében a hóba rogyott, és sírni kezdett. Az otthonáért sírt, az édesanyjáért és az édesapjáért. Már megbánta, hogy elindult egyedül.
Aztán meglátott egy madarat - egy fagyott kismadarat – ahogyan feküdt, és haldoklott a hóban. A kislány felugrott, és odarohant a madárhoz és a karjaiba vette. Magához szorította, karjait szorosan köréfonva. Megpróbálta felmelegíteni a madarat, felolvasztani fagyott szárnyait, de túl hideg volt. Az élet gyorsan elhagyta a madár testét a melegséggel együtt. A kislány magán kívül volt. Csak a madárra tudott gondolni, és nem látta, hogy ő maga is hamarosan ugyanabban a helyzetbe fog kerülni, amibe ez a kis madár most.
A lány segítségért kiáltott. "Segítség! Segíts ennek a kis madárnak élni", kiáltotta. "Eostara Istennő, segíts kérlek, ezen a kis madáron!".


Az istennő azonban most nagyon elfoglalt volt. Normális körülmények között a Tavasz és Melegség Istennője figyelmen kívül hagyta volna ezt a segítségkérést és sokkal fontosabb dolgaival foglalkozott volna. De felkeltette az érdeklődését, hogy ez a lányka azért hívta őt, hogy a madáron segítsen, nem pedig azért, hogy saját magán. Úgy döntött, hogy megvizsgálja a helyzetet, és talán segítő kezet is nyújt. Eostara eljött a lányhoz. Átlebegett a havas táj fölött. A nyomán virágok nyíltak, és édes illatú bimbók pattantak ki és a színek kavarodása gyönyörködtette a szemet. Útját a tavasz követte, és lélegzetét nevetés hangja és szelíd, langyos tavaszi szellő susogása kísérte. Az Istennő megjelent dicsőségében. Újjászületés és az új élet sugárzott róla . A kislány le volt nyűgözve.


Felugrott, és a madarat Eostara felé tartotta. "Mentsd meg!", kiáltotta. " Legyen jól!" . Azt az utasító hangot használta, amit csak egy gyereknek van bátorsága használni egy istennő jelenlétében.
Eostara nem vette figyelembe a lány nem megfelelő viselkedését. Ismerte a szándékait és az indítékait. A kislány őszinte volt..., önzetlen volt... és olyan nagyon fiatal... Eostara kinyújtotta a kezét, és megérintette a madarat, finoman, épp hogy csak az egyik ujjával. Fény áramlott keresztül az Istennőn, feltöltve és felmelegítve a kihűlt madarat. A madár szeme hirtelen kinyílt. A lába megrándult. Kiugrott a kislány kezéből, és elkezdett őrülten csapkodni a hóban. A lány sikongatott örömében. "Megmentetted! Te mentetted meg! " , a kislány körbe-körbe táncolt a hóban, boldogan. De várjunk csak - 
"Hé... " mondta a kislány, miután nézte a madarat egy kis ideig." A szárnya még mindig a testéhez van fagyva. Nem tud repülni! Nem jól csináltad!" . Ó te jó ég. Na most, Eostara biztosan nem volt hozzászokva, hogy ilyen választ kapjon, amikor éppen most hajtott végre egy kisebb csodát. De ő végtelen türelemmel (amely már azért kezdett kicsit fogyni), tett a madárért egy utolsó érőfeszítést, adott neki még egy esélyt a túlélésre. Az ugráló madár fölé helyzte a kezét és megérintette újra, finoman. A madár egy nyuszivá változott. "Így.", mondta a kislánynak," Most már nincs szüksége szárnyakra."


És ahogy a teljesen összezavarodott nyuszi beugrott a bokorba, Eostara tovább libbent, hogy egyéb feladatait elvégezze. Hogy napsütést és fényt hozzon( olyan messzire ettől a kislánytól, amennyire lehetséges). A kislány el volt ragadtatva, ahogy nézte a nyuszit a napsütötte havas bokrok között ugrándozni. "Sokkal jobb" , mosolygott. Hirtelen eszébe jutott a hazafelé vezető út is…
Nos, mindez nagyon jó volt Eostara-nak is, és a kislánynak is, de mi a helyzet a nyuszival ? Nos, ez a kis állat még mindig teljesen össze van zavarodva. Ennek a nyúlnak még mindig megvan az a szokása, hogy tojásokat rakjon! És a mai napig, amikor a hó olvadni kezd, és a virágok nyílni kezdenek, és a levegő a virágok édes illatától nehéz és szívmelengetően langyosodik, a nyuszi elkezdi rakni a tojásait. De ezek a tojások nem közönséges tojások ám! Ezek a tojások mind-mind történeteket mesélnek. Mesélnek tavasz színeiről. Mesélnek Eostaráról és az ő ajándékáról, a megújult életről és a téli hideg felengedéséről. Ezek a tojások az elismerés és a hála jelképei Eostara Istennő felé, hogy nekünk ajándékozta a tavaszt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése