2021. március 3., szerda

Érdekes csillagászati jelenségek márciusban

Mars-Fiastyúk együttállás

A Mars március 3-án közelíti meg a Hét Nővért, ahogy két éve márciusban is tette. Az éjszaka első óráiban a holdfény zavarásától mentesen nézhetjük meg a vörös bolygó és a kékes köddel körbeölelt Plejádok találkozását. 2038-ig nem lesznek ilyen közel egymáshoz.

Két évvel ezelőtt március végén szinte hajszálpontosan ugyanott állt egymáshoz képest a Mars és a FIastyúk, mint most a hónap elején fog.
Forrás: Landy-Gyebnár Mónika


Hajnalban felbukkanó bolygók

Március 4-6-ig napkeltekor a tiszta égbolton megfigyelhetjük a Merkúrt, a Jupitert és a Szaturnuszt. 5-én hajnalban lesz a Merkúr és a Jupiter legközelebb egymáshoz, majd ahogy előbbi a horizonthoz közelít a két óriásbolygó egyre magasabbra kúszik az égbolton.
A Jupiter a legfényesebb, a két másik bolygó a hajnalpírban csak akkor tűnik fel, ha tiszta, pára- és pormentes az ég alja.
10-én csatlakozik a bolygóhármashoz a holdsarló is. Ha szeretnénk ezt látni érdemes megcélozni a hajnali 5 körüli holdfelkeltét, hiszen napkelte után már túl világos lesz az égitestek megfigyeléséhez.

Ez a látvány vár minket 10-én.
Forrás: Stellarium


Tavaszi nap-éj egyenlőség

Az északi féltekén idén 20-án kezdődik a csillagászati tavasz. A déli féltekén ez az ősz első napja.

Telihold

Ebben a hónapban 28-án lesz a telihold. A tradicionális Wicca ezt Ébredőholdnak nevezi, de világszerte sok elnevezése van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése