2020. november 26., csütörtök

A Fenevad currys rizse

 Aleister Crowley nagyon sokoldalú személy volt - költő, író, okkultista, hegymászó és sakkmester - szakácsként azonban viszonylag kevesen ismerik munkásságát. Ezennel bemutatjuk egy receptjét: 

Riz Aleister Crowley (curryvel fogyasztandó). 

Használj pilaff* rizst (legjobb az 5-7 éves)

*A rizspiláf fűszerekkel kevert, levesalapban kifőzött rizs; gyakrabban basmati rizst használnak hozzá. 

A. 

Dobd nagyon forrásban lévő vízbe kis sóval. Keverd kanállal, vagy villával.
   
8 perc után vizsgáld meg, végy ki egy szemet, és nyomd mutatóujjad és hüvelyked közt össze. Könnyedén szét kell tudni nyomni, de nem lehet vizenyős, vagy nyálkás. Ha nem megfelelő, két percenként próbáld újra.
    Mikor pont jó, önts sok hideg vizet a lábasba.
    Ürítsd a lábast egy szűrőbe, mosd le a rizst hideg víz alatt.
    Tedd a szűrőt egy tartón a lángok fölé (gáz), és hagyd száradni.
    Keverd folyamatosan egy villával, emelő mozdulattal, soha sem lefelé nyomva. A folyamat alatt vegyél belőle ki minden fekete foltot, vagy kemény, elszíneződött szemet. 
    Nagyjából percenként rázd meg a szűrőt, míg a rizs szabadon nem pereg, szinte mintha meg sem lett volna főzve.
    Öntsd a rizst a B. lábasba (ld. a másik oldalt)
   
Keverd, míg az egész egyenletes, tiszta arany színű, és a zöld pisztáciák tavaszi költeménnyé teszik.  

B. 

Végy mazsolát
          jordán mandulát
          pisztáciát
          szegfűszeget
          
kardamomot (nagyon keveset)
          kurkuma port (eleget, hogy egyenletes, tiszta aranyszínűvé tegye a rizst)
 

Keverd össze alaposan elegendő vajjal egy megfelelően nagy lábasban, és melegítsd óvatosan. Tartsd melegen, míg a rizst hozzá nem lehet adni. 

Aleister Crowley


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése