2020. november 27., péntek

Látványos Jupiter-Szaturnusz együttállás decemberben - 2080-ig nem lesznek hasonló közelségben

Jupiter – Szaturnusz távolság az égen Magyarországról, 2020.12.21. napnyugta után
Stellarium képernyőfotó


A két bolygó oly mértékben fogja megközelíteni egymást, hogy szabad szemmel egy nagy fényes csillagnak fognak látszódni. Ez a látszólagos távolság a december 21-i esti égen nagyjából 6’ – 6,5’ (szögperc) távolság. Magyarországról sajnos nem lesz látható a legnagyobb közelség, a 6’, mert már a horizont alatt lesz, mikor elérik a legnagyobb közelséget.

Egyes feltételezések szerint a Krisztus születése környékén megfigyelt „Betlehemi csillag” is egy ilyen Jupiter-Szaturnusz konjukció volt, mert a számítások szerint i.sz. 0. környékén is volt egy mostanihoz hasonló együttállás. Külön nagy élmény lesz majd decemberben, mivel pont karácsony előtt és ráadásul pont a téli napfordulókor kapunk mi is egy “Betlehemi csillagot”. 

A Jupiter és a Szaturnusz nagyjából 20 évente jelentősen megközelíti egymást az égen. Ilyen mértékű találkozást azonban a 18. század óta nem figyelhettünk meg és csak 60 év múlva fogják hasonló mértékben utolérni egymást.
 
A december 21-i legnagyobb, 6’-es közelségkor közvetlen napnyugta után, nagyjából 16:15 és 16:30 között már kereshetjük is a DNy-i égen a horizonttól nagyjából 14-15° magasságban - de 18:15 környékén elérik a horizontot.
 
 
 

 
Forrás: www.metkep.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése