2015. október 26., hétfő

A Szépművészeti Múzeum egyiptológiai kiállítása

Újrarendezve, nagyobb területen, új szerzeményekkel kiegészülve látható a Szépművészeti Múzeum megújult egyiptomi állandó kiállítása. Az új koncepció, amely az eddig megszokottól eltérően nem kronologikusan, hanem tematikusan – „Emberek, „Istenek”, „Halottak” - mutatja be az ókori Egyiptomot, látványosan, a látogatók számára jól érthetően és tudományosan is helytálló módon tárgyalja a korszakkal kapcsolatos legfontosabb ismereteket. Az új szerzemények közül kiemelkedik a múzeum által idén, 100 millió forintos állami támogatással megvásárolt, egy óbirodalmi (i.e. 2200 körül) sírból származó, több mint két méteres reliefes faltöredék. A műtárgy - amely a gyűjtemény történetének legnagyobb értékű vásárlása útján került most a múzeumba - származási helye eddig ismeretlen volt, de a Szépművészeti Múzeum egyiptológusainak a közelmúltban sikerült azonosítaniuk a faltöredék lelőhelyét a Kairótól kb. 30 kilométerre délre található Dél-Szakkarában.

Az Egyiptomi Gyűjtemény csaknem félezer műtárgyat bemutató újrarendezett állandó kiállítása szakít az eddigi hagyománnyal, és az új tárlaton ezúttal nem kronológiai sorrendet követi. A mélyföldszinti egyiptomi kiállítótér átalakításával az eddigi kettő helyett három kiállító teremben találkozhatnak a látogatók a műtárgyakkal és ez lehetővé teszi, hogy a Gyűjtemény anyagát tematikus beosztásban mutassa be a tárlat.


Ez a tematikus beosztás látványos, a látogatók számára jól érthető, ugyanakkor szakmailag is helytálló módon tárgyalja az ókori Egyiptommal kapcsolatos legfontosabb ismereteket. A hármas bontás ugyanis lehetőséget ad az egyiptomi világnézetben megjelenő három alapvető csoportnak, az emberek, az istenek és a halottak szférájának bemutatására. A három szféra jól elkülöníthető egymástól, ugyanakkor az egyiptomiak hite szerint és vallási gyakorlatában folyamatos kommunikáció zajlott közöttük. Az új állandó kiállítás a három csoport jellegzetességei mellett hangsúlyozott figyelmet szentelt annak, hogy a szférák közötti kommunikáció különböző lehetőségeit is bemutatassa. Az 1. terem az emberek, a 2. terem az istenek, a 3. terem a halottak világát állítja a központba, amelyeket a termek színei – zöld, kék, piros - az ókori egyiptomi színszimbolikának megfelelően jeleznek. Mindhárom terem bejáratánál egy-egy kétnyelvű főszöveg írja le a három nagy tematikát (Emberek/Istenek/Halottak), és az egy-egy termen belüli kisebb tematikus egységekről szintén külön szöveget találnak a látogatók, sőt a kiállítás egyes kiemelt műtárgyai mellett további kétnyelvű szöveg segíti az eligazodást.




Több információ a Szépművészeti Múzeum oldalán található.

1 megjegyzés:

  1. Az állandó kiállítás 2015. február 1-éig volt látható, most egy pár évig szünet van.

    VálaszTörlés