2015. október 30., péntek

Töklámpások készítése

Töklámpás nélkül nincs is igazi Samhain. A lámpás fénye ünnepi hangulatot varázsol a szobába és a házak ablakaiba. Sokan szeretnének töklámpást készíteni, de talán nem mindenki mert még hozzáfogni. Szeretnék néhány ötletet megosztani a faragással kapcsolatban, hátha segít és bátorságot önt a még habozókba.

1. A tök kiválasztása 
Fontos a minőség, minél jobb féle a tök, annál szebb lesz a faragás. Erra a célra a legjobb a közepes méretű (kb. 3-4 kilós), kemény héjú tök. Minél szabályosabb és simább a külseje, annál könnyebb a faragás, és persze annál szebb lesz a végeredmény. Ha a tök szép, egyenletes narancssárga, az azt jelenti, hogy érett, s persze az érett töknek könnyebb lesz kivájni a belsejét. A piacon általában szebb és jobb minoségű tökök kaphatók, mint a szupermarketekben. Érdemes dísztököt venni, az tovább eláll, mint a hagyományos sütotök.

2. Előkészületek
Ne sajnáld az időt az előkészületekre, megéri a fáradtságot, és különben is, az összecsapott munka ritkán jó. Először mosd meg a tököt és töröld szárazra. Keress egy vékony pengéjű, megfelelően éles kést, és egy jó erős kanalat, amivel a tök belsejét fogod kivájni. Ha valakinek van fagylaltos kanala, az még jobb, könnyebb vele a munka. Szükség lesz még egy sniccerre az apróbb igazításokhoz, és hasznos, ha egy kesztyűvel is rendelkezel, hogy ne kend össze annyira magad.

3. Kikaparás 
Ne felejtsd el, hogy a töknek levehető "sapka" kell, hogy bele lehessen helyezni a gyertyát a végén. Ezért először ezt érdemes megcsinálni, és csak utána foglalkozz a tök belsejének kikaparásával. Ha nem akarsz kalapot vágni a tökre, akkor az alját is lekanyarinthatod. A különbség csak annyi, hogy nem a tök belsejébe helyezed majd a gyertyát, hanem egy stabilan elhelyezett gyertyára, búraként teszed rá a kifaragott tököt. Óvatosan, de alaposan kapard ki a tök belsejét. A nagyobb méretű tököknél kb. 2 cm, a kisebbeknél kb. 1 cm vastagságú falat hagyj meg. A magokat se dobd ki, jól mosd és szárítsd meg őket, majd chilivel, sóval fűszerezve és tökmagolajjal meghintve finom csemege készíthető belőlük.


4. A tök díszítése 
A tököt nagyon sok féle módon lehet díszíteni, de még a legegyszerűbb mintákat is érdemes először szépen megtervezni. Akinek nincs kézügyessége, annak a http://berkano.hu Letöltések/Programok, egyebek menüpontba feltöltöttem néhány szép mintát. A sablont nyomtasd ki, ragaszd rá a tökre (óvatosan, ne jöjjön ki a ragasztó alóla, mert az nem szép), majd a kés hegyével szurkáld körbe a mintát a vonalak mentén, így sokkal könnyebb lesz a faragás. Egy másik jó megoldás, ha ceruzával körberajzolod a mintát a tök felszínén (később ez leradírozható, és nem fog látszódni). Faragás előtt eloször érdemes a sniccerrel körbevágni a szemeket és a szájakat, nehogy az első határozottabb késszúrásnál szétrepedjen a tök héja. Dolgozz lassan, óvatosan, nem szabad egyszerre kifaragni a nagyobb részeket, inkább kisebb részekben vágd ki őket, a minta közepétől a külseje felé haladva. Ha esetleg megszalad a kés és kireped egy nagyobb darab, illeszd vissza, és rögzítsd fogpiszkálóval belülről, akkor nem látszik annyira. 

5. Elkészült! 
A kész töklámpásba helyezz gyertyát vagy mécsest, nagyon kellemes, ünnepi hangulatot fog varázsolni az otthonodba. Jó munkát és kellemes tökfaragást! További ötleteket elkészült tökökről a Képtárban találhattok, a Wicca menüben. 

6. Megőrzés 
Ha a mécses vagy gyertya állandóan elalszik, akkor a tök vagy túl szeles helyen van, vagy nem elég nagyok a rések rajta. A jobb szellőzés érdekében vágjunk apró lyukat a kalapba is. Ha már kifaragtuk a gyönyörű tököket, akkor azt is szeretnénk, hogy minél tovább megmaradjanak. A tök minél hidegebb és minél szárazabb klímán érzi jól magát. Minél jobban kikapartad, annál tovább is bírja. A kint vagy hűvös helyen tartott tök is tovább húzza, mint a benti. A belsejébe érdemes sót szórni, vagy belerakni nedvességszívó zacskókat, így nem romlik meg olyan hamar a tök. Ha a kivágott minták felületét vékonyan bekened étolajjal, akkor is egy kicsit tartósabbá teheted a munkád. Amikor nem használod - nappal - vizes ruhát teríthetsz rá. Egy hetet bárhogyan kibír, ha azt szeretnéd, hogy ennél tovább tartson, akkor a fentebbi trükköket alkalmazd.

Forrás: http://berkano.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése