2016. február 8., hétfő

Seolnal - A koreai holdújév

A Seolnal (설날) a holdújév első napja. Nagyon fontos ünnep, mivel a holdnaptár szerint ez az év kezdete. Éppen ezért ezen a napon vigyázni kell, mit és hogyan teszünk. Ilyenkor a koreai családok összegyűlnek, és közösen étkeznek és játszanak.

Ezen a napon korán reggel ételt és rizsbort készítenek, majd az ősök előtt szertartással tisztelegnek. A szertartás végeztével a fiatalabbak a legidősebb családtaggal kezdve meghajolnak az idősebbek előtt, és először köszöntik őket az újévben.

Az előző köszöntés végeztével tteokguk-ot (떡국 – olyan leves, mely tteok-ból, ragadós, formázott főtt rizsből készült) fogyasztanak reggelire, majd a családtagokkal együtt köszöntik a szomszédokat is. A köszöntést fogadó fél a köszöntő felnőttnek alkoholt, vagy ételt, a fiataloknak pedig édességet, vagy pénzt ad, s közben mindkét fél jókívánságait fejezi ki az újévre. Az újévkor kapott pénz, a finom ételek, s az ilyenkor hordott szép ruhák miatt a gyerekek különösen várják minden évben ezt az ünnepet. Gyakran játszanak hagyományos játékokat, mint a neolttwigi (널뛰기), a yutnori (윷놀이), vagy a sárkányeregetés. A neolttwigi-t, ezt a libikókához hasonló vidám és lendületes játékot főként nők játsszák.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése