2016. január 26., kedd

Izland elismerte az ősi, pogány vallás létjogosultságát

Első ízben azóta, hogy vikingek tapodták a földjét, Izlandon ismét nyilvánosan tisztelhetik az ősi isteneket, Ódhinn, Frigg és Thór tiszteletére épített, saját szentélyükben. Izland 973 évvel ezelőtt tért át a kereszténységre, idáig kellett várniuk arra, hogy az óészaki vallás ismét hivatalosan elismert legyen.

Az Asatruarfelagid nevű, pogány szervezet, mely az ősi északi istenek tisztelete köré szerveződött Hilmar Orn Hilmarsson főpap vezetésével, jelentős összeget gyűjtött össze, és engedélyt kapott az izlandi kormánytól szentélyük megépítésére. A szentély olyan hivatalos ceremóniáknak fog otthont adni, mint esküvők és temetések, és 13 láb mélyre ássák be egy domb oldalába, mely Izland fővárosára, Reykjavikra néz.

Hilmarsson azt nyilatkozta, hogy szervezetének nem célja a kereszténység hagyományaival való szembenállás, egyszerűen Izland spirituális történelmét és értékeit kívánják megőrizni. Az Asatruarfelagid tagsága megháromszorozódott az elmúlt időszakban, és ma már mintegy 2400 főt számlál, mely a 330 ezres teljes lakossághoz viszonyítva meglehetősen jelentős.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése