2016. január 12., kedd

Koboldmúzeum Dublinban

A dublini Nemzeti Koboldmúzeumban (National Leprechaun Museum) interaktív élmény várja a látogatókat, akik felfedezhetik, hogy miként dolgoznak a miniatűr cipészek, vagy épp elsétálhatnak az Óriások útja (Giant's Causeway) bazalt oszlopainak replikája alatt is, és olyan szobákat járhatnak be, ahol hatalmas bútorok árnyékában maguk is átélhetik a "kobold-érzést".

A múzeum kiállítását tervező Tim O'Rahilly szerint ez utóbbi azért fontos, mert így mindenki beleképzelheti magát az apró teremtmények helyébe. Szerinte a gazdasági nehézségek közepette nagyon fontos egy ilyen múzeum létrehozása, hiszen az embereknek szüksége van egy kis kikapcsolódásra a mindennapokból. Emellett a koboldok szerencséje talán a válságból való kilábalásban is segíthet - véli az alkotó.

Az eredetileg Észak-Írországban ismert, ám mára nemzeti jelképpé vált mesei alakok zöld ruhájukról, és kalapjukról ismertek. A legtöbbször erdőkben, az emberek elől elrejtőzve élnek, és a legenda szerint csak a koboldot csak az láthatja, aki szolgájává tette. A róluk szóló történetek szerint üstjükben, vagy valamilyen más edényben kincset rejtegetnek, amelyet a megfelelő alkalommal megosztanak a rászorulókkal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése