2016. január 8., péntek

Varázsigék és fohászok az egyiptomi kódexben

Varázslatokat és egy sor fohászt tartalmaz az a középkori egyiptomi kódex, amelyet kutatóknak csak nemrég sikerült kibetűzniük. A Rituális Hatalom Kézikönyvének nevezett szöveg arra tanítja meg az olvasót, hogy miként lehet a szerelmi varázslatokat megtörni, elűzni az ártó szellemeket és kezelni a fekete-sárgaságot.

A mintegy 1300 éves, kopt nyelven, pergamenre íródott kódex húsz oldalas, és az ősi rituálékba avatja be az olvasókat - írják az ausztráliai Macquarie Egyetem és a Sydney Egyetem kutatói, Malcolm Choat és Iain Gardner legújabb könyvükben.

A középkori kézikönyv hosszú könyörgésekkel kezdődik, majd gyógymódokkal és varázslatokkal folytatódik, melyek az ártó szellemek által megszálltak, illetve a különböző betegségekben szenvedők bajaira kínálnak orvosságot, valamint a szerelemben és az üzleti életben való sikerrel kecsegtetnek. Ha például meg akarunk valakit hódítani, a kódex szerint két köröm felett kell elmondanunk egy varázsigét, majd odamenni szívünk választottjának ajtajához, és bedobni az ajtó két oldalán a körmöket.
A kutatók szerint a kódexet valamikor a 7-8. században írták. Ebben az időben Egyiptomban sokan vették fel a keresztény vallást, ennélfogva a szövegben sok könyörgés szól Jézus Krisztushoz. Némely, a kódexben található imádság azonban a magukat széthiánusoknak nevező szektához köthető. A római kori széthiánusok szerint kizárólag az Ádám és Éva harmadik fiától, Séttől származó emberek képesek a titkos ismeret, a gnózis befogadására. A kódex egyik imádsága a következőképpen hangzik: "Sét, Sét, az élő Krisztus". A források szerint a széthiánus szekta tagjait az egyház eretneknek tartotta, s a 7. századra gyakorlatilag teljesen eltűntek.
A kódex bevezetője egy Baktiotha nevű istent említ, akiről a nevén kívül semmit sem tudunk. "Hálámat adom neked és köszöntelek téged; a hatalmasságot, aki nagyon megbízható; az egyetlent, aki a 49-féle kígyó ura vagy" - olvasható a kézikönyv új fordításában. " Baktiotha egy ambivalens figura - nagy hatalma van, és ő az anyagi világ uralkodója" - mondta el a titokzatos természetfeletti lényről Choat és Gardner.
Egyelőre rejtély, hogy kié lehetett a kódex, ám a szakértők feltételezése szerint az illetőnek nem kellett feltétlenül szerzetesnek vagy papnak lennie. A szöveg nyelvezete azt valószínűsíti, hogy férfiaknak írták, de nem zárható ki, hogy nők is használhatták a benne olvasható varázslatokat, fejtegeti Choat. Ahogy tulajdonosát, úgy a kódex pontos eredetét is sűrű homály fedi. A Macquarie Egyetem 1981-ben vásárolta meg Michael Fackelmann bécsi régiségkereskedőtől, de hogy ő kitől jutott a középkori szöveghez, egyelőre nem tudni. Az írás stílusának vizsgálatából ítélve a kódex Felső-Egyiptomból származik, és talán Hermupoliszban (El Ashmunein) jegyezték le.
Forrás: Múlt-kor portál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése