2015. november 29., vasárnap

A Mogau barlangegyüttes

Északnyugat-Kínában, Dunfang város külterületén találhatóak a világhírű Mogaoku templombarlangok. Itt őrzik a legértékesebb és legépebb buddhista történelmi értékeket a világon. 1987-ben az UNESCO felvette a világörökségek listájára a Mogaoku templombarlangokat. A világörökségeket elbíráló bizottság így értékelte ezt a kínai történelmi és kulturális értéket: A Mogaoku a szobrászatról és a freskókról híres a világon és a több mint ezeréves buddhista művészet páratlan értéke.
Az északnyugat-kínai Gansu tartományban Dungfang város környékén a Mingsha-hegy közel két kilométeres keleti szakadékában öt szinten számtalan barlangot vájtak. 

366-ban láttak hozzá a kivitelezéshez. Több dinasztián át a 7. évszázadban urakodott Tang-dinasztia idejéig már több mint ezer buddhista templombarlangot, illetve cellát hoztak létre. 
A barlangokban és a cellákban számos buddhaszobrot alkottak és számos falfestményt festettek. Ez a történelmi, kulturális tárház a Selyemút menté van, ezért összeköti a Keletet és a Nyugatot egymással az egyházi, a kulturális és a tudományos életben. A kínai és a külföldi művészet harmonikusan fonódik itt össze egymással. 


A történelem múlása és az emberi pusztítások ellenére több mint 500 barlang és cella maradt ránk. A bennük fennmaradt freskók területe körülbelül 50 ezer négyzetmétert tesz ki. Több mint 2 ezer, különböző alakú és viseletű szobor is van itt, amelyek a különböző dinasztiák jellegzetes művészeti stílusát tükrözik. A falfestmények színpompásak. Hosszúságuk közel 30 kilométer, egy monumentális gallériát alkothatnának. 
A festmények főleg a buddhista kulturából vették a témájukat. Ezek az alkotások Buddhát, a tanítványait, az égi isteneket ábrázolják. Ezen kívül a kínai, közép-ázsiai és indiai kiválóságokat is megörökítik. A festmények megjelenítik a különböző kínai nemzetiségek társadalmi rétegeinek egykori életét, népviseletét, az ókori kínai építőművészetet, zenei műfajokat, táncművészetet és akrobataművészetet. Az itt járó emberekben felidéződnek az ókori kínai-külföldi kapcsolatok emlékei. Sok nyugati tudós ?Fal-könyvtár"-ként emlegeti a dunfangki falfestményeket. 


Sajnos az újkorban a Mogaoku templombarlangok fájdalmas pusztításokon mentek keresztül. 
1900-ban a barlangoknál véletlenül felfedeztek egy 3 méter hosszú és széles tárolót, amelyben több mint 50 ezer szentkönyv-kötetet, dokumentumot, selyemcikket, festményt, buddhista tárgyat őriztek, amelyek Kína, közép-, és dél-ázsiai valamint európai országok történelmét, földrajzát, politikai, nemzetiségi, katonai, nyelvi, irodalmi, művészeti vallási, tudományos, és orvostudományi életét érintik. Ezért a tudósok az ókor és középkor enciklopédiájának tartják a Dunfangi templombarlangokat. A tároló felfedezése utáni alig 20 esztendőben mintegy 40 ezer szentkönyv-kötetet, festményt, szobrot és más értéket vittek el külföldre. Ma Nagy-Britanniában, Franciaországban, Oroszországban, Indiában, Németországban, Dániában, Svédországban, Dél-Koreában, Finnországban, az Egyesült Államokban és más külföldi országokban őríznek a Dunfangi templombarlangokból származó történelmi emlékeket. Ezeknek az emlékeknek a száma több mint kétharmada a tárolóban megtaláltaknak. 
A kínai kormány már eddig is nagy összeget fordított a műemlékek védelmére. A lelőhely közelében kiállítótermet hoztak létre. Emellett mintegy 200 millió jüant folyósít az úgynevezett digitális épület létrehozására, ahol majd a templombarlangok panorámáját lehet szimulálni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése