2015. november 4., szerda

Ötezer év után nemet váltott Anglia legöregebb tiszafája

Néhány évezrednyi, hímneműként eltöltött idő után Anglia legöregebb tiszafája úgy döntött, nemet vált. A skóciai Fortingall-ban található fa legfelső ágai bogyókat kezdtek hozni.

A fa korát 1500 és 3000 év közé becsülik, de néhányan úgy vélik, akár ötezer éves is lehet. Mindeddig polleneket termelt - ékes bizonyítékaként arra, hogy hímnemű. De idén ősszel az Edinburgh-i Királyi Botanikus Kert egyik botanikusa felfedezett néhány fényes, vörös bogyót az egyik legfelső ágon. Meglepő módon úgy tűnik, mintha a fa nemet váltana.

"Nagy meglepetés volt nekem, hogy három érett, vörös bogyót találtam a Fortingall-fán, miközben a fa többi része még világosan hímnemű jelleget mutat"- írja Max Coleman a blogjában. "Akármilyen különösnek látszik, a tiszafákat már megfigyelték, hogy képesek nemet váltani."

Coleman hozzátette: "Normális esetben a változás általában a korona egy részét érinti, nem pedig a fa teljes egésze vált nemet. A Foringall tiszafa esetében úgy tűnik, a felső korona egy ága váltott nemet, és viselkedik most nőneműként."

A híres fa, melynek törzse 52 láb magas, egy ősi temetőben található, Pertshire megye egy kis falujában. Kőfallal vették körbe védelmül, körülötte jelentős archeológiai színhelyek találhatóak. A közelben terül el Carn na Marbh, mely egy bronz-kori temetkezési hely, a helyi skótok még a 14. században is használták a járványok áldozatainak temetési helyéül. Fortingall a vaskor egyik központi, kultúrális helye volt, melynek a fa volt a középpontja.

A helyi legenda úgy tartja, Pilátus is e fa árnyékában született.

A Botanikus Kert dolgozói számos magot gyűjtöttek róla, melyeket sövényként ültettek el, hogy megőrizzék ezt a fajt.

A különös tényt, miszerint a tiszafa képes a nemváltásra, egyébként Magyar Linda botanikus barátnőm is megerősítette, akinek tudásában 100%-ig megbízom, köszönet érte!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése